Gratis sitemap maken & controleren

Gratis sitemap maken & controleren

Categorie(ën): Zoekmachine optimalisatie, Op de site zelf

SitemapHet is erg handig om de zoekmachines te laten weten welke pagina’s het belangrijkst zijn voor je website en hoe vaak deze pagina’s worden gewijzigd. Dit kun je doen door door gebruik te maken van een sitemap.

Hoe maak je zoiets?

Een sitemap kun je gemakkelijk online aanmaken. Bijvoorbeeld bij XML-Sitemaps.com. Je hoeft alleen de URL van je website in te voeren en aan te geven hoe vaak de pagina’s op je site worden gewijzigd, het is handig als je deze “Priority” gewoon op “Always” zet. Bij “Last modification” kun je er gewoon voor kiezen om de “Server’s response” te gebruiken. Als je website meer dan 500 pagina’s bevat is het niet mogelijk je sitemap online te maken. Je kunt dan beter de GSiteCrawler gratis downloaden en deze gebruiken om je map te creëren.

Je sitemap gebruiken

Als je het .xml-bestand in bezit hebt zet je deze op je FTP server, meteen in de eerste map. Dit is dus hoogst waarschijnlijk gewoon de map waar je index-pagina ook staat. Plak je sitemap hierbij en je bent klaar. Als je er zeker van wilt zijn dat je een goede sitemap hebt gemaakt kun je snel even een check doen.

Vertel het aan Google

Het is belangrijk dat de zoekmachines weten waar ze de sitemap kunnen vinden, en dan hebben we het natuurlijk vooral over Google. Met de Google Webmasterhulpprogramma’s kun je aangeven waar jouw sitemap zich bevindt zodat Google deze map gemakkelijk kan indexeren.

Gerelateerde artikelen: