PageRank is wél belangrijk

PageRank is wél belangrijk

Categorie(ën): Zoekmachine optimalisatie, Linkbuilding, SEO tools & programma’s

PageRank is wél belangrijkVroeger ging men uit van het idee dat de PageRank van een website de belangrijkste maatstaaf was als het ging om de zoekmachine optimalisatie. De PageRank zou aangeven hoe goed een site geoptimaliseerd was en in welke mate Google de site zou waarderen. We zijn de laatste jaren nogal van dat idee afgeweken. Gelukkig maar, want het klopt van geen kant. Wat er nu echter ontstaat, is de theorie dat de PageRank helemaal niets meer betekent. Vele webmasters beginnen te geloven dat het geen enkele waarde meer heeft en dat je er dus ook niet meer naar om hoeft te kijken. Helaas is dit andere uiterste ook weer een inschattingsfout. Want al is de PageRank van een website al lang niet meer zo belangrijk als vroeger; het doet er toch echt nog wel toe. En waarom dat zo is? Dat zullen we je uitleggen.

PageRank

Allereerst is het verstandig om even te benoemen wat de PageRank nou precies is. De PageRank van een website is een waarde in de vorm van een getal van 1 tot 10, gegeven door Google. Dit getal is grotendeels gebaseerd op het aantal en de kwaliteit van de backlinks van de site. Je kunt PageRanks op verschillende manieren checken, bijvoorbeeld met de Google Toolbar. Een nieuwe website begint zonder PageRank en moet zich daarvoor bewijzen. Vele websites hebben een PageRank van 1 tot en met 5. De grotere websites zoals Telegraaf.nl, nu.nl en Facebook zitten vaak in de categorie 6 tot en met 10.

PageRank bepaalt de positie in Google niet

Men dacht altijd dat de PageRank niet alleen de waardering van Google aangaf wat betreft de backlinks, maar dat de PageRank tegelijkertijd de positie in Google ongeveer aantoonde. Een hoge PageRank zou een hoge positie in de zoekresultaten betekenen. Dat is echt niet het geval. Ten eerste is de PageRank slechts een momentopname en veranderen de posities van je website in Google constant. Daarnaast gaat de PageRank vooral om de backlinks, terwijl er veel meer elementen zijn die bepalen hoe hoog een site in Google staat.

Een hoge PageRank maakt linkbuilding makkelijker

Wat de PageRank wel voor je kan doen, is linkbuilding gemakkelijker maken. Hoe je het ook wendt of keert, webmasters zullen altijd even naar de PageRank van een website kijken wanneer er eventueel een linkruil gedaan kan worden. Wanneer jouw website een hoge PageRank heeft, zal een webmaster eerder geneigd zijn om een linkruil aan te gaan. Google hecht weinig waarde aan de PageRank, maar webmasters doen dat nog altijd in grote mate. PageRanks zijn nog steeds belangrijk, omdat het een groot onderdeel van linkbuilding is. Dus zolang linkbuilding de grote motor achter zoekmachine optimalisatie is, zal de PageRank ertoe blijven doen.

Gerelateerde artikelen: