Nummer 1 positie in Google

Nummer 1 positie in Google

Categorie(ën): Zoekmachine optimalisatie

Nummer 1 positieIedere webmaster heeft tijdens het maken van een website een aantal trefwoorden in gedachten waarmee hij of zij op de eerste plek in Google terecht wilt komen. Wanneer je de positie als nummer één vast kunt houden is het mogelijk om 50 (of zelfs meer) procent van de zoekers op jouw trefwoord te laten klikken op jouw website. Helaas is het alles behalve gemakkelijk om op die positie te belanden, maar in deze handleiding gaan wij proberen om jouw site daar te krijgen waar iedereen wilt komen.

Het werken naar de top

Wat maakt je website in Google allemaal mee voor deze op nummer één staat? Allereerst is de kans groot dat je in de Google Sandbox terechtkomt. Dit kan een paar maanden duren, dan pas komen de eerste goede resultaten tevoorschijn. Waarschijnlijk sta je (bij populaire zoekwoorden) ergens op pagina twee, drie of vier. Na opnieuw een aantal maanden kom je dan eindelijk in de top 10 te staan. Af en toe val je nog wel terug naar pagina twee of lager. Na een tijdje merk je dat je site steeds vaster in de top 10 staat en dan kom je er opeens niet meer uit. Na een aantal keer een stapje hoger te komen beland je op nummer 1 en blijven je bezoekers maar komen, heerlijk.

Hoe doe je ’t?

Geduld is, zoals altijd bij zoekmachine optimalisatie, belangrijk. Het duurt maanden voor het je lukt om vast op die toppositie te staan, maar het kan wel. We gebruiken onze eigen website even als voorbeeld. Als webmaster heb je van tevoren een aantal doelen opgesteld als het gaat om SEO. Ons eerste doel was om een vaste eerste plek te bemachtigen met de zoekopdracht Website Promoten. Zoals je ziet is dat gelukt. De voornaamste reden dat ons dit gelukt is, is omdat we iedere webmaster die ons een backlink gaf vroegen om Website Promoten als ankertekst te gebruiken. En we hebben het hier niet over vijf links, nee. We hebben weken of zelfs maandenlang gezocht naar mensen met een relevante site die ons trefwoord toe wilden voegen aan hun site. Dat is de enige manier om die nummer 1 positie vast te houden. Maar natuurlijk is onze goede zoekmachine optimalisatie in het algemeen ook een factor in deze.

Heel soms is het onmogelijk

We moeten helaas toegeven dat het soms (bijna) onmogelijk is om de hoogste positie te behalen. Officiele websites en sites met veel authoriteit zoals Wikipedia zijn echt moeilijk om in te halen. Heel soms kun je het beter opgeven en genoegen nemen met een tweede plek, maar bijna altijd is geduld en linkbuilding in extreme vorm een manier om de desbetreffende site toch in te halen.

Sitelinks

Als je denkt dat een nummer 1 positie het beste is wat je kunt bereiken heb je het mis. Het fenomeen sitelinks is nog veel mooier. Je hebt het vast wel eens gezien wanneer je bijvoorbeeld zoekt naar bol.com (zie onderstaande afbeelding) in Google. Niet alleen zie je de homepage verschijnen, maar daaronder kun je kiezen uit verschillende categorieën. Om dit te bereiken is opnieuw linkbuilding en geduld nodig, je moet een absolute monopolie positie verkrijgen om het prachtige Google Sitelinks te mogen meemaken. Ook moet de navigatie binnenin je site goed zitten, zodat Google kan zien welke categorieën getoond moeten worden.

Sitelinks

Er moet natuurlijk wel geklikt worden

Nummer 1 zijn is leuk, maar er moet natuurlijk wel geklikt worden om bezoekers te ontvangen. Zorg voor een aantrekkende, beschrijvende en overtuigende titel. Maar ook een prachtige description is noodzakelijk zodat de zoekers direct en zo snel mogelijk naar jouw website willen gaan.

Yahoo! en Bing

Het is ook leuk om goed te scoren in Yahoo! en Bing, maar wanneer je ’t probeert voor Google komen de andere zoekmachines vanzelf wel met goede resultaten voor jouw website.

Gerelateerde artikelen: