Metatags artikel, tips & trucs

Metatags artikel, tips & trucs

Categorie(ën): Zoekmachine optimalisatie, Op de site zelf

MetatagsDe metatags zijn, samen met onderdelen als linkbuilding en de leeftijd van je website, het meest belangrijk voor de zoekmachine optimalisatie van je site. Wanneer je er je uiterste best voor doet kun je gemakkelijk een grote voorstand op je concurrenten creëren. Het is de kunst om de belangrijkste woorden in je metatags duidelijk terug te laten komen zonder dat het op spam begint te lijken. Ook moet bijvoorbeeld de omschrijving aantrekkelijk zijn voor mogelijke bezoekers omdat deze wordt getoond in de zoekmachines. In deze handleiding helpen we je met het verzinnen en perfectioneren van je metatags zodat je zeker weet dat ’t goed zit. Aan de hand van onze eigen meta tags, waar heel veel tijd in heeft gezeten, leggen we het allemaal uit en zullen we niets vergeten te vermelden.

Titel

Het is niet echt een metatag, maar wel van een dusdanig groot belang dat we het nodig vinden om ook de titel even met je te bespreken. Zoekmachines hechten heel veel waarde aan de titel van je website, maar ook gebruikers van zoekmachines kijken altijd eerst naar de titel. Zorg ervoor dat de titel geen onnodige woorden bevat, maar alleen belangrijke trefwoorden met de meest belangrijke woorden vooraan. Onderstaande titel is die van onze site, ieder woord is belangrijk, er is geen sprake van keyword-spam, het is aantrekkelijk voor de geïnteresseerde en de volledige lading is gedekt.

<title>Website Promoten - Website Promotie, Gratis Meer Bezoekers</title>

Beschrijving

Bij de description van je site is het verstandig om de gehele ruimte die je van onder andere Google krijgt, te gebruiken. Dat zijn zo’n 145 tekens, inclusief spaties. Bekijk je beschrijving net als de titel van je site, gebruik zo veel mogelijk belangrijke woorden en zo weinig mogelijk overbodige woorden. Zorg er opnieuw voor dat het geen spam wordt en laat de zin(nen) lekker lopen zodat de gebruiker van de zoekmachine zich aangetrokken voelt. Neem een voorbeeld aan onze description:

<meta name="description" content="Website promotie, gratis handleidingen over het promoten van jouw website om zo aan meer bezoekers te komen. Je website promoten is gemakkelijk." />

Trefwoorden

Google maakt geen gebruik meer van de keywords-optie van de metatags, maar toch vinden wij dat je er even je best voor moet doen. Het zijn er niet veel, maar toch zijn er nog mensen die gebruikmaken van zoekmachines als Yahoo! of Bing. Verzin zo’n 20 steekwoorden die de lading dekken van jouw site. Zet de meest belangrijke woorden weer vooraan.

<meta name="keywords" content="website, promoten, promotie, gratis, meer bezoekers, zoekmachine optimalisatie, seo, linkbuilding, checklist, artikelen, handleidingen, tips, offline promotie, tools" />

Robots

Een tag voor de robots inderdaad, maar dan hebben we het niet over de metatags die vertellen wanneer Google langs moet komen. Laat de zoekmachines qua crawlen maar lekker hun gang gaan, wel is het verstandig om altijd de NOODP-tag te gebruiken. Je kunt in dit dmoz-artikel uitgebreid lezen waarom.

<meta name="robots" content="noodp" />

Auteur

Niet omdat je hoger in de zoekmachines eindigt als Google weet wie de content geschreven heeft, maar het is wel een stukje perfectie als je óok de author-tag in je broncode hebt staan. Als je liever geen naam gebruikt of als je een site beheert met meerdere personen, kun je ook gewoon de naam van je website gebruiken.

<meta name="author" content="Website Promoten Redactie" />

Tot slot

Tot slot nog wat algemene tips over het fenomeen metatags:

  • Gebruik op iedere pagina een andere titel.
  • Gebruik ook op iedere pagina een andere beschrijving.
  • Voor elke pagina dezelfde keywords-tag is niet zo’n probleem, maar het is altijd beter om iedere pagina andere trefwoorden mee te geven.
  • Besteed veel tijd aan het bedenken en perfectioneren van je tags.

Gerelateerde artikelen: