Je eigen RSS feed maken

Je eigen RSS feed maken

Categorie(ën): SEO tools & programma’s, Op de site zelf, Website promotie, Social media

RSS feedIedereen maakt als internetter wel eens gebruik van RSS feeds. Misschien is je startpagina een verzameling van feeds, ben je geabonneerd via e-mail op verschillende websites of heb je meerdere bladwijzers in je browser in de vorm van RSS feeds. Een RSS feed is dan ook een geweldige optie voor webmasters om bezoekers terug te laten komen, het liefst iedere dag. Bij elk nieuw bericht/artikel/pagina die aan een website wordt toegevoegd krijgen de abonnees het te weten. Helaas zijn er nog vele webmasters die niet gebruik maken van feeds, en ook worden er wel eens fouten gemaakt over hoe je RSS het beste kunt gebruiken. In deze handleiding leggen wij je uit hoe je aan de slag moet gaan om je bezoekers regelmatig terug te laten komen.

Niet alleen voor blogs

Je hebt het mis als je denkt dat RSS feeds alleen geschikt zijn voor blogs, forums of nieuwssites. Onze website is bijvoorbeeld ook niet echt een blog, maar iedere keer als wij een nieuwe pagina toevoegen zetten we dat in onze RSS feed. Eigenlijk zijn er bijna geen websites die er geen gebruik van kunnen maken, dus jij zal er ook aan moeten geloven. Voor bijvoorbeeld blogs gemaakt met WordPress is een RSS feed al geautomatiseerd en daar heeft niemand uitleg voor nodig, maar hoe maak je nou handmatig een feed? Dat zullen we je even uitleggen.

Handmatig maken en bijhouden

Open kladblok of een andere tekstverwerker om je feed te maken. Hier volgt de code die je in dit bestand neer moet zetten. Alles wat schuingedrukt staat moet je invullen naar je eigen gegevens.


<?xml version="1.0"?>
<rss version="2.0">

<channel>
<title>Titel van je website</title>
<link>http://www.sitenaam.nl</link>
<description>Geef een beschrijving van jouw website.</description>

<item>
<title>Titel van je pagina/artikel/nieuws</title>
<link>http://www.sitenaam.nl/pad/naar/het-artikel.php</link>
<description>Beschrijving van het artikel. Maak het aantrekkelijk zodat je abonnees het willen lezen.</description>
<pubDate>Fri, 01 Jan 2010 16:10:01 GMT</pubDate>
</item>

</channel>
</rss>

Je kunt zoveel <item>’s toevoegen als je wilt, het is natuurlijk het best als je al je artikelen toevoegt aan je feed. Wanneer je een nieuwe pagina, een nieuw artikel of wat dan ook hebt voeg je het uiteraard ook weer toe aan je bestand. Sla het op als feednaam.xml (verzin zelf een naam) en voeg het toe aan je online bestanden (op je FTP). Om alle robots, crawlers en spiders te vertellen waar je feed verborgen zit zet je de volgende code in de head van iedere pagina van je website.

<link rel="alternate" type="application/rss+xml" title="Naam RSS Feed" href="http://www.sitenaam.nl/feednaam.xml"/>

Feedburner

Nu heb je een RSS feed voor je site gemaakt, je houdt hem bij en alle bots weten waar ze ‘m moeten vinden. Maar je bezoekers moeten zich natuurlijk wel kunnen abonneren. Zoals altijd heeft Google een geweldige oplossing voor webmasters: Feedburner. Je kunt je gewoon aanmelden met je Google-account, de instructies opvolgen en als je klaar bent kunnen je bezoekers jouw website volgen op heel veel verschillende manieren.

Tot slot

Bezoekers vinden het over het algemeen ’t meest aantrekkelijk om zich te abonneren via e-mail, zorg dus dat dit mogelijk is. Je kunt gemakkelijk een mooi formuliertje via Feedburner maken. Een goed voorbeeld van zo’n formulier zie je hier links op onze website.

Want wij hebben zelf ook een RSS feed, en we zouden het zeer op prijs stellen als je je er via e-mail op zou abonneren. Je kunt er ook voor kiezen om op een andere manier op de hoogte te blijven.

Gerelateerde artikelen: