Google Sandbox, hoe werkt het?
Categorie(ën): Zoekmachine optimalisatie, Linkbuilding
Je hebt een website gemaakt, hij is helemaal af en hij staat online. Het is je gelukt om je website te laten indexeren door Google, ook sta je voor verschillende zoekopdrachten lekker hoog. Maar wat gebeurt er dan? Plotseling sta je voor alle trefwoorden rondom het onderwerp van jouw website op de laatste pagina’s, en soms sta je er helemaal niet meer in. Dit betekent dat jouw website is opgenomen in de bekende ‘Google Sandbox’.
Wat is de Google Sandbox?
Om ervoor te zorgen dat nieuwe websites niet te hoog eindigen in de zoekresultaten heeft Google de Sandbox ontworpen. Een groot deel van alle net geïndexeerde sites (niet allemaal) worden naar de laatste pagina’s met zoekresulaten geschoven. Het is mogelijk dat je er na een paar weken weer uit bent, maar helaas kan het ook maanden duren. Webmasters gaan er over het algemeen voor ’t gemak vanuit dat de Sandbox zes tot negen maanden duurt.
Hoe kom je terug omhoog?
Google heeft zelf nooit veel gezegd over de Sandbox, daarom weten we niet precies wat je kunt doen om terug te komen naar de hogere resultaten. Wel kunnen we je een paar tips geven die zo goed als zeker werken. Het belangrijkste is toch wel linkbuilding. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk relevante backlinks ontvangt van andere websites zodat Google weet dat anderen je website waarderen. Het is ook altijd goed om je site regelmatig aan te vullen met nieuwe content en nieuwe pagina’s. Doorgaan met het optimaliseren voor zoekmachines, als je dat maar doet. Wanneer je dan uit die vervelende Sandbox komt schiet je direct omhoog naar de eerste resultaten, en dat willen we natuurlijk allemaal.
De Sandbox is geen penalty!
Het is belangrijk dat je het verschil kent tussen de Google Sandbox en een penalty. Een penalty is namelijk een ban die je van Google hebt gekregen omdat ze je verdenken van oneerlijke zoekmachine optimalisatie. Ga naar Google en typ “site:voorbeeld.nl”, met jouw eigen sitenaam en extensie uiteraard. Staat je website er niet? Dan heb je helaas een penalty te pakken omdat je niet volgens de ‘regels’ hebt gewerkt. Staat je website er wel? Dan is geduld een schone zaak, een hele schone zaak.