Een simpele manier om meer plezier in je werk te krijgen (waardoor je ook nog eens productiever wordt)

Een simpele manier om meer plezier in je werk te krijgen (waardoor je ook nog eens productiever wordt)

Er zijn van die weken – voor de gelukkigsten onder ons zelfs maanden of jaren – waarin je zo prettig werkt dat de drukte je vrolijk maakt en je vergeet dat het ooit anders zou kunnen zijn, en dan ineens, zonder aanwijsbare oorzaak, ben je uit die flow geraakt: alles gaat moeilijk en niets geeft nog voldoening. Natuurlijk komt ook hieraan vaak een eind, en voor je het weet zit je weer in een periode waarin je werk vanzelf lijkt te gaan. Maar zolang je niet begrijpt hoe die omslag ontstaat, kun je er niets tegen doen, en blijf je overgeleverd aan wat nu nog voelt als toeval. Terwijl toeval er niets mee te maken heeft. Waarschijnlijk ben je in zo’n lastige fase het enthousiasme kwijtgeraakt omdat je leeft naar de standaard van een ander. Die ander ben je zelf, in betere tijden.

Je omstandigheden moeten veranderen, niet jij

Mensen zijn geneigd om dagen waarop ze gelukkig zijn te omarmen, vast te houden, want als je gelukkig bent, dan moet dat door omstandigheden komen, en zo komen ze tot de conclusie dat ze moeten blijven leven zoals ze deden in de dagen waarop ze gelukkig waren. Hoewel dat in eerste instantie de juiste aanpak is, want zolang het werkt, zit je op de goede weg, is dat op de lange termijn een denkfout. Iedereen verandert, ook jij, en zodra je merkt dat de omstandigheden niet meer het plezier in je werk geven dat je eerst had, moet je in actie komen. Niet tegen jezelf, wat de meesten automatisch doen – waarom ben ik zo moe? Wat is er met me aan de hand? – maar tegen je omstandigheden; daar zit het probleem.

Begin met kleine aanpassingen

Dat betekent niet dat je meteen je hele leven moet omgooien. Voor velen zal dat onmogelijk zijn, en zolang je niet weet waar de onvrede door komt, heb je ook geen idee hoe dat nieuwe leven er dan uit moet komen te zien. Begin met de kleine dingen, rituelen, gewoontes, onderdelen van je werk waar je tegenop ziet, waar je geen zin meer in hebt, waar je alleen al bij het idee gestresst van raakt. Ook al kunnen dat dingen zijn die je een paar weken geleden nog fantastisch vond, zodra je merkt dat je dat enthousiasme bent verloren is het tijd om de omstandigheden aan te passen.

Werk mag wél altijd leuk zijn

We zijn zo gewend geraakt aan het idee dat werk niet altijd leuk kan zijn, dat het in de basis alleen een manier is om aan geld te komen, zodat je het daarbuiten leuk kan hebben, buiten je werk om, dat het bijna taboe is geworden om te blijven zoeken naar werk dat voldoening geeft, iedere dag opnieuw. En zolang je je niet bewust bent van die ingebouwde cultuur, kun je er niets tegen doen. Dus, de volgende keer dat je iets moet doen waar je tegenop ziet, neem dan een stap terug en vraag je af of het anders kan. Als dat niet helpt, probeer je het weer op een andere manier, totdat het wel lukt, en dan ga je naar het volgende pijnpunt. Hier komt nooit een einde aan, maar dat maakt niet uit, want als je weet dat het ongemak is weg te nemen, verdwijnt de wanhoop, en keert het plezier terug.