Domeinnaam kiezen SEO

Domeinnaam kiezen (SEO)

Categorie(ën): Zoekmachine optimalisatie, Op de site zelf

Het is heel belangrijk om goed over je domeinnaam na te denken. Eerst zal je moeten beslissen wat voor extensie je wilt gebruiken (.nl, .be, .com, etc.). Als je in Nederland woont is .nl absoluut de beste optie, in België is dat .be. .nl extensieWaarom? Omdat je bezoekers dit veel beter onthouden en daar komt nog eens bij dat Google meer waarde hecht aan .nl of .be dan aan iets als .info, .biz of .cc. Het is nog beter als je .nl én .be vastlegt, zodat zowel de Nederlands sprekende Belgen als de Nederlanders weten waar ze je kunnen vinden. Als je voor een Engelse website gaat is het vanzelfsprekend verstandig om een .com of .co.uk extensie te nemen.

Beschrijvend of creatief?

Daarna is het tijd om de naam zelf te kiezen. Het is ontzettend handig als je een beschrijvende domeinnaam kiest, want ook hier hechten de zoekmachines veel waarde aan. Het is natuurlijk best leuk om een creatieve naam te bedenken maar na een tijdje zal Google toch de belangrijkste bron zijn voor nieuwe bezoekers op je site. Tenzij je een bedrijf bent als bijvoorbeeld Bol.com, dan is het weer belangrijk om een sterk merk te nemen.

Alles voor de zoekmachines

Bedenk wat jouw potentiële bezoekers door middel van Google zullen zoeken bij het kiezen van de naam. GoogleWe nemen een tulpenverkoper die een website wilt beginnen even als voorbeeld. De gebruikers van de zoekmachines die op zoek zijn naar tulpen zullen iets als “tulpen kopen” typen. Om erachter te komen naar welke termen het meest gezocht wordt kun je handig gebruik maken van de keywordtool van Google. Zorg ervoor dat je de populairste termen rond het onderwerp van jouw website gebruikt in jouw domeinnaam. Als je na het onderzoeken van keywords een goede domeinnaam in gedachten hebt, controleer je of deze al in gebruik is.

Wel of geen streepje(s)?

Als je een beschrijvende domeinnaam hebt gekozen met meer dan één woord heb je nog de mogelijkheid om te kiezen voor een naam mét of zonder streepje(s). Wij raden je aan om beide domeinnamen te registreren zodat je er zeker van bent dat je geen concurrentie krijgt van iemand met bijna hetzelfde domein. Het is makkelijker voor Google om de losse woorden te herkennen bij “tulpen-kopen” dan bij “tulpenkopen”. Maar aan de andere kant vergeten je bezoekers de streepjes weer te gemakkelijk. Kortom, neem ze gewoon allebei.

Meteen je domeinnaam registreren

Nu vraag je je af waar je het best en goedkoopst een domeinnaam kunt laten registreren. Bij Vimexx! En als je je domeinnaam hebt vastgelegd laat je natuurlijk meteen je website maken.

Gerelateerde artikelen: