De laadtijd van je website meten
Categorie(ën): Zoekmachine optimalisatie, Op de site zelf, SEO tools & programma’s
Internetters zijn lui, en hebben een hekel aan wachten. Daarom is het voor webmasters, zoals jou, van groot belang dat de snelheid van je website optimaal is. Maar niet alleen omdat de bezoekers dat graag zien, want sinds enige tijd is ook Google zich gaan richten op de laadtijden van websites. Sinds december 2009 wordt hier ook aandacht aan besteed in Google’s Webmaster Tools.
Snelheid voor Google
Deze aandacht van Google kan betekenen dat de snelheid van jouw website in de toekomst veel invloed gaat krijgen, of misschien al heeft, over je positie in Google. Omdat je de zoekmachines én de bezoekers wilt geven wat zij het liefst willen, is het duidelijk dat je de tijd moet nemen om jouw laadtijd te onderzoeken en te verbeteren. Om de snelheid van je site te testen is er een mooie tool op het internet te vinden, namelijk die van Pingdom. Vul de URL van je site in en klik op ‘Test now’. Na het laden kun je bekijken hoe lang jouw site erover doet om in zijn geheel te laden, en je kunt zien hoeveel tijd ieder bestand of script op zichzelf nodig heeft.
Laadtijd verlagen
Een totale laadtijd van 1 tot 2 seconde is prima, en een snelheid van 0 tot 1 is zelfs uitstekend. Maar als jij boven de 3 seconde uitkomt moet je hier misschien toch wat aan gaan doen. (Tenzij je een website beheert waar gewoon heel veel op móet staan.) En hier zijn gelukkig verschillende manieren voor.
- Afbeeldingen nemen veel ruimte in beslag, en doen er dan ook lang over om te laden. Zorg ervoor dat jouw afbeeldingen niet van té hoge kwaliteit zijn, want dit kan je site echt doen vertragen. Ook is het formaat .bmp af te raden, en is het beter als je de plaatjes niet te wijd en hoog maakt.
- Alles wat van buitenaf geladen moet worden is traag, zorg ervoor dat zoveel mogelijk, en misschien zelfs alle scripts, afbeeldingen etc. gewoon op je eigen server staan. Dit maakt echt een enorm verschil.
- Dan is er bijvoorbeeld nog flash, rss, xml en redirections waar je gebruik van maakt. Gebruik gewoon wat alleen écht nodig is en je komt al een heel eind.
Elke pagina een andere tijd
Na het opruimen van je pagina’s kun je de test opnieuw doen en hopelijk is er nu verandering gekomen in de snelheid van je site. Let er wel op dat elke pagina van jouw site een eigen laadtijd heeft, dus ook voor elke pagina moet jij kijken wat echt nodig is, en wat weg kan.