Ankerteksten en hoe ze te gebruiken

Ankerteksten en hoe ze te gebruiken

Categorie(ën): Zoekmachine optimalisatie, Linkbuilding, Op de site zelf

AnkertekstenDe tekst die gebruikt wordt om te linken naar een website of webpagina noem je de ankertekst (in het Engels is dat anchor text). Door middel van ankerteksten geef je informatie aan de zoekmachines over de website waar je naar linkt. Daarom zijn ankerteksten ook van groot belang en moet je weten hoe je ze moet gebruiken en wat belangrijke aspecten zijn om te onthouden. Want wanneer je ervoor zorgt dat je website door andere sites gelinkt wordt met de tekst waar je graag in zoekmachines op gevonden wilt worden, dan kom je voor die zoekopdrachten ook hoger te staan. Kortom, ankerteksten zijn één van de belangrijkste onderwerpen binnen zoekmachine optimalisatie en daarom willen we je in dit artikel (naar aanleiding van een video van SEOmoz, via Karel Geenen) een paar goede tips meegeven waar je vervolgens gebruik van kunt maken.

Verschillende ankerteksten vanaf dezelfde pagina helpen niet

Er zijn maar weinig webmasters die beseffen dat meerdere links vanaf één pagina niet meer waard is dan slechts één link vanaf een pagina. Google en ook andere zoekmachines tellen slechts één link en de hoeveelheid links op die pagina wordt niet meegerekend. Het heeft dus geen zin om een pagina vol te stoppen met links naar jouw website. Meerdere links vanaf een gehele website is uiteraard wel effectief, maar die moeten dan verspreid worden over meerdere pagina’s.

Ankerteksten op meerdere sites zorgen voor het beste effect

Dit is waarschijnlijk wel bekend bij iedereen, maar het is toch belangrijk om het in dit artikel te benadrukken. Wanneer ankerteksten op verschillende websites gebruikt worden om te linken naar jouw website, is de waarde veel groter dan wanneer dat gebeurt op één site. Zorg er dus voor dat je ankertekst op zoveel mogelijk sites komt te staan zodat Google ziet dat jouw website erg gewaardeerd wordt en dus hoog in de zoekresultaten moet belanden.

Verschillende ankerteksten gebruiken is niet altijd nodig

Vaak is men bang om dezelfde ankertekst te blijven gebruiken, omdat dat voor zoekmachines zou lijken op spam. Maar wij zijn van mening dat wanneer je gewoon doet aan white hat SEO (SEO volgens de regels, dus geen bots inschakelen o.i.d.) het geen probleem is om dezelfde ankertekst te gebruiken als je daar graag op gevonden wil worden.

Alleen de eerste ankertekst op een pagina telt

Dit weten er maar weinig. Alleen de ankertekst die als eerst genoemd wordt op een pagina telt mee. Dus wanneer aan het begin van de tekst wordt gelinkt naar groentenvanjan.nl met als ankertekst ‘lekkere groenten’ heeft de link aan het einde van de tekst met als ankertekst ‘heerlijke groenten’ geen zin meer. Die link wordt niet meegeteld en ook de ankertekst niet. Dus het enige dat je hebt is één link met als ankertekst ‘lekkere groenten’.

Bij een afbeelding is de alt-tag de ankertekst

Als een afbeelding gelinkt wordt naar een website, is de tekst die meegegeven is aan de alt-tag de ankertekst. De alt-tag is de vervanger van de ankertekst, omdat de zoekmachines een afbeelding niet kunnen lezen. Voeg dus altijd een alt-tag toe aan je image, vergeet het nooit.

Bij gebrek aan een ankertekst telt de tekst eromheen

Wanneer iemand naar jouw website linkt met een vreselijke ankertekst als ‘klik hier’ kijken de zoekmachines waar de tekst die om de link heen staat over gaat. Zo wordt het onderwerp van je site bedacht en ga je voor dat onderwerp omhoog in Google en de andere zoekmachines. Maar een ankertekst als ‘klik hier’ is nooit goed, dus het is beter om het helemaal te voorkomen.

Gerelateerde artikelen: