6 tips om de juiste keywords te kiezen

6 tips om de juiste keywords te kiezen

Categorie(ën): Zoekmachine optimalisatie, SEO tools & programma’s

Juiste keywords kiezenJe wilt met je website zo goed mogelijk in Google ranken, zodat je zoveel mogelijk bezoekers mag ontvangen. Een groot deel van de bezoekers die je via zoekmachines ontvangt komen van long tail keywords. Dat houdt in dat men je site vindt op zoekwoorden waar jij je eigenlijk niet eens specifiek op hebt gericht. Een ander deel van de bezoekers via Google vindt jouw website op de keywords waar je het liefst op gevonden wilt worden. Om het bezoekersaantal dat je ontvangt op je bewust gekozen keywords zo groot mogelijk te krijgen is het van groot belang dat je je keywords heel bewust kiest. Daar zijn tactieken voor die je niet zelf kunt bedenken, daar moet je je eerst even goed voor inlezen. Natuurlijk geven wij in dit artikel alle bruikbare informatie over dit onderwerp. Wij bieden je de 6 beste tips om de juiste keywords te kiezen.

1. Richt je niet op te veel keywords tegelijk

Te veel keywords kiezen waardoor de aandacht wordt verdeeld en het gewenste effect uitblijft. Het is waarschijnlijk de meest gemaakte fout als het gaat om het kiezen van keywords. Beperk je bij de start van je website tot twee, drie, misschien vier zoekwoorden waar je je op richt. De kans dat je succes boekt is dan veel groter dan wanneer je op tien zoekopdrachten tegelijk wilt scoren. Later kunnen er altijd keywords bij komen, maar zorg eerst dat je een kleine basis hebt.

2. Pas op voor te grote concurrentie

Zelfkennis is belangrijk voor een webmaster. Je moet weten waar je beperkingen liggen en dat geldt ook zeker voor het kiezen van keywords. Aan zoekwoorden als ‘vakantie’, ‘hypotheek’ en ‘lenen’ hoef je echt niet te beginnen zonder een gigantisch budget. Wees verstandig en kies zoekopdrachten waar nog weinig concurrentie op zit. Natuurlijk mag er best een beetje concurrentie zijn, daar kun je dan van winnen. Zolang de concurrentie maar niet te groot is en zolang het bereiken van goede rankings haalbaar is. Daag jezelf uit, maar blijf realistisch.

3. Kies relevante keywords

Vanzelfsprekend maar toch het vermelden waard. Kies keywords die relevant voor je website zijn, het liefst zo relevant mogelijk. Niet alleen krijgen de bezoekers dan wat ze verwachten wanneer ze op je website klikken in de zoekresultaten van Google. Ook merkt Google op dat je de juiste keywords gebruikt en dat resulteert dan weer in betere posities in de zoekresultaten.

4. Gebruik de Google Keyword Tool

Om de juiste mix tussen weinig concurrentie en populaire zoekopdrachten te vinden moet je natuurlijk wel een beetje weten hoe vaak naar iets wordt gezocht. Dat hoef je niet zelf uit te vogelen, daar heeft Google een handig tooltje voor. Met de Google Keyword Tool kun je erachter komen wat zo ongeveer de zoekvolumes per maand zijn van verschillende keywords. Je moet het nooit als de absolute waarheid aannemen, maar het is toch zeker een goede schatting.

5. Blijf bij je keuze

Wijk niet af van de keuze die je in eerste intantie hebt gemaakt. Blijf bij de selectie waar je van het begin af aan al mee bezig bent. En dat moet geen probleem zijn, omdat je met alle andere tips die wij je geven de juiste keywords hebt gekozen en dus met gemak achter je keuze kan blijven staan.

6. Neem er heel af en toe een keyword bij

Dit is een tip voor de lange termijn, maar wel ontzettend waardevol. Wanneer je het gevoel hebt dat je het hoogst haalbare hebt bewerkstelligd voor je gekozen keywords kun je ervoor kiezen om er één bij te nemen. Je kunt dan al je aandacht richten op dit zoekwoord, zonder daarbij je eerder gekozen zoekwoorden te vergeten. Het aantal keywords vergroten mag dus, maar doe dit heel voorzichtig en met beleid.

Gerelateerde artikelen: